2021. ápr 17.

FINOMMOTORIKA fejlesztés óvodás korú gyerekeknek

írta: Brecz Vera
FINOMMOTORIKA fejlesztés óvodás korú gyerekeknek

- a sikeres iskolakezdés egyik alappillére-

typorama_masolat.PNGA RAJZ alapozó elnevezésű csoport, elsősorban a korosztály szerint az iskolába, esetleg művészeti tagozatra készülő középső, illetve nagycsoportos óvodások számára ajánlom, ahol a magabiztos vonalvezetés, és a korosztálytól elvárható rajzi fejlettségi szint biztos megalapozása történik. 

Azonban fontos megemlíteni, hogy sikeres iskolakezdés egyik alapvető fontosságú kompetenciája a helyes ceruzafogás megléte. Ennek kialakítása: a helyes írásnyomaték, vonalvezetés, és egyéb rajzi/írás készségek rögzülése hosszú folyamat, így fontosnak tartom, hogy ezt minél több eszközzel és minél több technikával megtámogatva a gyerekek minél előbb elsajátíthassák.

MIÉRT?

A mai felgyorsult világban egyre kevesebb idő jut a finommotorikus képességek  fejlesztésére, ami azonban a tanulási folyamatok sikerességét is befolyásolhatja. Minél később kezdjük el javítani a helytelen ceruzafogást, annál nehezebb a korrekció, ha a rossz beidegződés rögzül, a kezek görcsössé válhatnak, ezáltal a gyermeket kudarc érheti a rajzolás/írás terén, ami kedvét is szegheti...

A tematikusan felépített foglalkozások során a gyerekek megismerkedhetnek különböző művészeti eszközökkel és technikákkal egészen az alapoktól kezdve. A helyes ceruzafogás és eszközhasználat elsajátításával biztossá válik a gyermekek grafomotorikája, írásképe. A rajzolás, megfelelő képalkotás elsajátítása nem csak azon gyerekek számára fontos, akik művészi beállítottságúak, hiszen a kreativitás, a színek ismerete, a képzelőerő, a koncentráció, a figyelem, vagy akár a térlátás, a térben való ábrázolás és tájékozódás szorosan összefüggnek a kognitív folyamatok alakulásával. A foglalkozásokon ezen kompetenciák alakítása és művészeti nevelés, fejlesztés zajlik.

Főbb témáink a teljesség igénye nélkül:

  • stabil vonalvezetés alakítása
  • alapvető formák felismerése, ábrázolása
  • forma kiegészítés, „rajzolj hozzá”
  • tónusok, árnyékolás
  • színelmélet
  • ház körüli, erdei állatok, egzotikus állatok ábrázolása
  • emberábrázolás
  • családrajz
  • meseillusztráció

 A foglalkozásokon a különböző technikák megismerése (grafit, szén, pasztell, vízfesték, tempera, kollázs, montázs, stb.) és kipróbálása mellett a művészeti stílusokról is beszélgetünk játékos, gyerekek számára érthető formában.

Az órák alatt, kellemes zene hallgatása közben a gyerekek elcsendesedve, koncentrálva alkothatnak. A csoportos foglalkozásokon való részvétellel fejlődik a rajztudás, rajzkészség, az eszközhasználat, az esztétika, a szép iránti vágy, de személyiségfejlesztő hatásai is a gyermek javára válhatnak akár az önbizalom, önkifejezés, vagy önértékelés terén.

A szeptembertől májusig tartó heti rendszerességű órákon a tematikusan haladunk az egyre összetettebb feladatok felé.

ÁRAK ÉS BEIRATKOZÁS:

A foglalkozásokon való részvétel havi tagdíja: 10.800 Ft/hó (4 alkalom) + egyszer 3000 Ft beiratkozási díj, amit az első alkalommal kell befizetni.
A tagdíjat minden hónap 10-éig kell befizetni, melyet készpénzben, kártyával, vagy utalással is lehet teljesíteni.
Minden új csatlakozóknak a havi tagdíj befizetése előtt lehetősége van egy próbaórán részt venni, ennek díja 1500 ft.

A tagdíj visszafizetésére hiányzásból adódóan nincs mód, havonta egy szombati alkalommal azonban van lehetőség pótlásra előre jelzett hiányzás esetén. 

TANMENET:

Minden év szeptemberétől- júniusig vannak órák. A beiratkozás folyamatos, a csoportok létszáma korlátozott, max. 10 fő.

Várok szeretettel minden alkotó érdeklődőt!

További információ, és jelentkezés:

Brecz Vera
06 20 539 8599
coachandyoga@gmail.com

Szólj hozzá

rajz fejlesztés kompetencia rajzóra iskolakezdés emberábrázolás gyermek rajz finommotorika nagycsoportos művészeti nevelés iskolába készülök vonalvezetés