2016. okt 01.

Te miben vagy jó? Mi az erősséged?

írta: Brecz Vera
Te miben vagy jó? Mi az erősséged?

Gyerekcoaching, coaching gyerekeknek. Mi ez az új őrület?-kérdezhetnéd…

Nálunk még gyerekcipőben tipeg ez a szemlélet, de külföldön már több intézményben alkalmaznak coachokat/”edzőket” a fiatalok körében.

Hogy miért? Mindannyian mások vagyunk, más adottságokkal, más képességekkel rendelkezünk. Ez így is van rendjén. Igen ám, de ez a gyerekeknél is így van! Nem hasonlíthatod a te gyerekedet az én gyerekemhez, és én sem hasonlítom a gyerekemet az óvoda-, vagy iskolatársaihoz. Mármint lehet, de minek? Csak azt fogom látni, hogy B.Pistike nagyon hamar beszélt, és nagyon könnyen tanul meg verseket, az óvodai ünnepségeken sokat szerepel és nagy kedvvel áll ki verset szavalni. Szemben az én lányommal, akinek ez rettentő nehezen megy, és hát valljuk be… egyáltalán nem akar mások elé kiállni sem, nemhogy verset mondani. Miért?

Mindenki másban jó. Van, aki „nagyon jól bánik a szavakkal”, és van olyan, aki nagyon hamar és jól átlátja a matematikai és logikai összefüggéseket. Van, aki nagyon jól kijön társaival, szeret együttdolgozni másokkal, van olyan, aki igen mély önismerettel rendelkezik már kora gyermekkorban. Van, aki a sport területén ér el kiemelkedő teljesítményeket, és van, aki zenei területen remekel. Van olyan, aki nagyon érdeklődő, és kiemelt figyelemmel van a természet és az állatok iránt, és van, aki rendkívüli módon jól tájékozódik térben, és igen jó a belső látása. Mindenki másban jó.

Ahhoz, hogy egy gyereknek sikeres életet biztosíthassak, vagy legalábbis az úton el tudjam jól indítani, tudnom, ismernem kell az ő képességeit, „aranytartalékait”. Arra tudok alapozni, építeni, ez alapján tudom motiválni. Ez nagyon könnyűnek és egyszerűnek tűnik, azonban megéri egy pillanatra elgondolkodni, vagy akár egy papírra leírni…

A Te Gyereked miben jó?

J

Szólj hozzá

tanulás gyereknevelés iskola óvoda pedagógia képességek coach lifecoaching szülő-gyerek