2017. okt 01.

Játszótér, mint a tudatos mozgásfejlesztés eszköze

írta: Brecz Vera
Játszótér, mint a tudatos mozgásfejlesztés eszköze

img_3572.JPGEgyre kevesebb gyereknek van alkalma eljutni a játszótérre, mert van foci, balett, úszás, meg júdó, meg karate, vagy különangol és ének, meg jazzbalett, vagy néptánc, és még sorolhatnám..Sokszor furcsán néznek rám szülők, amikor azt kérdezem, hogy "szoktatok-e járni játszótérre a gyerekkel?" Mintha ez valami "ciki", vagy derogáló dolog lenne, holott pont az ellenkezője igaz.

A játszótérre le lehet menni persze úgy is, hogy beiktatja az ember egy hétvégi napon, de le lehet menni úgy is a gyerekkel, hogy tudatosan fejleszteni szeretném a gyerekem mozgását. Ebben a perspektívában már másképp látszik a játszótéri játék. "Az én fiam/lányom jár eleget mozgásra" Szokott hangozni a válasz, azonban a különböző, adott sportokhoz tartozó mozgásformák elsajátítása messze nem egyenlő azzal a  mozgásfejlesztéssel, melyet a gyerek ösztönösen magának csinál.Sajnos egyre több olyan gyerekkel találkozom, akik nem mernek függeszkedni, leugrani, mászni, egyensúlyozni, vagy éppen hajtani magukat önállóan a hintán. Pedig a játszótéren számos olyan dolog van, mely úgy fejleszti az idegrendszert, (és ezáltal az érési/kognitív folyamatokat is), mint semmi más.

Vegyük például a hintázást. Bár  az újszülött kisgyermek kilakult egyensúlyérzékkel érkezik e világra, születés után azonban a további fejlődési folyamatok érése zajlik. Idegrendszerének képessé kell válnia összehangolni a látást az egyensúlyozással (hogy a szemgolyók mindig vízszintesen, helyzetben maradjanak, függetlenül a testtartástól,így alakul ki az optimális térlátás) A hallást ugyancsak össze kell hangolni az egyensúlyérzékkel, hogy a gyerek a későbbiekben meg tudja állapítani az érzékelt hangok irányát. Végül a tapintást is, hogy a testének elhelyezkedését és helyzetét képes legyen beazonosítani, felmérni. A hintázás ezekben a tanulási, összehangolási folyamatokban segít, és akkor még nem bezséltünk a forgásokról, ugálásokról, mászásról, vagy éppen a homokzóban kíválóan alakítható finommotorikáról...

Ami pedig a legfontosabb: a gyerek  a játszótéren végre azt csinálhatja, amit szeret, amire éppen akkor, éppen ott szüksége van. Ha szeretne a futkoshat körbe-körbe, vagy éppen felmászhat egy kakasülőre, ahonnan pásztázhatja az egész teret, vagy akkurátus módon legyárthat 99 egyforma homoksütit, vagy éppen a lefelé lógást gyakorlhatja.

Játszóteret mindenkinek!:)

V

Szólj hozzá