2017. jún 27.

Coaching & Jóga

írta: Brecz Vera
Coaching & Jóga

-avagy a leghatékonyabb személyiség és mozgásfejlesztés ötvözése-

yogacoaching.jpeg

Jóga és coaching?

Igen.

E kettő véleményem szerint egy tőről fakad. A belső tudás, az “aha” élmény megélése mindkettőben ott van. Jómagam több, mint 10 éve oktatok jógát különböző korosztályoknak, és én is gyakorlom a jógát rendszeresen. A leglelkesebb jógások azonban mindig is az óvodások, kisiskolások illetve a tinik voltak. Ez a rajongás nem véletlen.

Pedagógus szemmel tekintve a gyerekjóga valójában egy igen célzott, és hatékony  személyiség illetve mozgásfejlesztő eszköz. Jótékony hatásai szerteágazóak. A gyerekjógában megfelelő mértékben ötvöződik a fizikum, és a psziché “karbantartása”, melynek hatására a szomatikus betegségek előfordulásának esélye a minimálisra csökkenhet, és egy életre megalapozza a testmozgáshoz való ragaszkodást. Minden szülő észrevette már, hogy gyermekének szinte kielégíthetetlen mozgásvágya van, melyet a csoportszobák, tantermek szűkössége miatt nem mindig tudnak a pedagógusok megfelelően kielégíteni. Mindezeket csak tetőzi a helytelenül eltöltött szabadidő -a számítógépezés, a mozgáshiányos életmód, a játszótéri szabad mozgások elhanyagolása,- melyek a mozgáskoordináció megfelelő alakulását háttérbe szorítják. Vannak olyan gyerekek, akik külön sportolni járnak már kisiskolás, vagy akár éppen óvodás kortól, de ezt nem várhatjuk el minden gyermektől. Vannak olyanok, akiknek személyisége nem tud azonosulni a versenyszellemel, vagy éppen az állandó fizikai-lelki megterheléssel. A jógát azonban az a gyerek is szeretni fogja, nem éppen a legelső, a leggyorsabb, vagy akár a legügyesebb gyerek. A gyerekek érzelmileg biztonságos légkörben vannak, nincs versenyzés, az empátia alakulásával összhangban egyre oldottabbak lesznek. A különböző mozgásfejlesztő gyakorlatok számos területen fejtik ki jótékony hatásukat:

Bizonyítottan fejlesztő hatások területek szerint a gyermek személyiség/és mozgásfejlődésében:

Motorika/kondicionális képességek: erő, izomerő, törzsizomzat megerősítése, mélyhátizmok, felületes hátizmok, hasizom, nyak-vállöv izmai, medence izomzata (tartásért felelős izmok)

Koordinációs képességek: téri tájékozódás, egyensúlyozó képesség, idő-iram és ritmusképesség, reakciógyorsaság, állóképesség

Percepció: vizuális észlelés, szemfixáció, alaklátás, formaészlelés, szem-kéz, szem-láb koordináció, keresztcsatornák (vizuális-auditív, vizuális-taktilis)

Kognitív terület: emlékezet, vizuális, auditív memória, reproduktív és térbeli emlékezet, figyelemkoncentráció, (figyelem terjedelem, figyelem megosztás, figyelem átvitel), képzelet, azonosság-különbözőség, analógiás gondolkodás

Nyelv/Kommunikáció: beszédészlelés, passzív-aktív szókincs, mozgás-beszéd összerendezése

Szociális kapcsolatok, érzelmi-akarati terület: feszültségoldás, önbizalom, kitartás, felelősségérzet, kockázatvállalás, önkifejezés, kudarctűrő képesség, érzelmi intelligencia, érzelmi kontroll, önfegyelem, életöröm

A gyerekjóga terápiás hatásai:

  • stresszoldás
  • hiperaktivitás
  • diszgráfia, diszlexia, diszkalkulia (két agyfélteke közötti kapcsolatok növelését szolgáló keresztirányú gyakorlatokkal)
  • megmaradt csecsemőkori reflexek leépítése
  • gerincproblémák
  • lábstatikai rendellenességek

Mindezek mellett fontos hangsúlyoznom, a gyerekjóga nem egy vallásos “szeánsz”-mert sajnos volt olyan tapasztalatom, hogy ezt félreértelmezték. A jóga többek közt azért fantaszikus, mert egyrészről egy igencsak összetett, többezer éves múltra tekintő tudomány -melynek elemei alkotják a gyógytorna alapjait-, másrészről pedig egy mindenki által gyakorlható mozgásfejlesztés, korra, nemre, vallási hovatartozásra való tekintet nélkül. 

Hogy jön ide a coaching?

Az általam tartott órákon éveken keresztül mindig volt egy záró beszélgetés, ahol megbeszélhettük, kibeszélhettük azokat a jelentős problémákat, melyek éppen foglalkoztatták a gyerekeket. Ezen tudásomat később a coaching ülések során kamatoztattam, míg végül eljutottam a kettő ötvözéséhez. A jógázás után mindig egy rövid, tömör coaching/"edzés" van, melynek segítségével a felszín alatt rejlő problémák is könnyen megoldódhatnak, mert lehetőség nyílik egy másik nézőpont megtapasztalására is.

Augusztustól start, várok mindenkit szeretettel.:)

 

Szólj hozzá

memória percepció figyelem jóga stresszoldás koncentráció diszlexia diszgráfia empátia mozgásfejlődés hiperaktivitás érzelmi intelligencia önkontroll gerincproblémák mozgáskoordináció egyensúlyérzék diszkalkulia mozgásfejlesztés gyerekjóga helyes testtartás társas kapcsolatok beszédészlelés coaching gyerekeknek légzőgyakorlatok csecsemőkori reflexek lábstatikai rendellenességek keresztcsatorna kudarctűrő képesség analógiás gondolkodás óvodás kori mozgásfejlesztés